DECT

DECT is bij uitstek een betrouwbare draadloze telefonie-oplossing. Sinds de uitrol in 1993 heeft het zich steeds verder ontwikkeld. Omdat het zich in basis alleen bezig houdt met spraak (later ook messaging), hoeft er geen rekening te worden gehouden met andere apparaten en bijbehorend – vaak onvoorspelbaar – gedrag.

Het lage zendvermogen in een eigen frequentieband geeft een hoge reikwijdte van 40 meter inpandig, tot 300 meter in het open veld.

Afhankelijk van het model handset kunnen er meer functies aan een DECT-systeem worden toegevoegd. Denk aan een paniekknop, man-down-functie maar ook het tonen van boodschappen of symbolen als verpleegoproep en alarmering (zie ook Zorg & Comfort).

VoWLAN

Een tegenhanger van DECT is VoWLAN: Voice over WLAN, oftewel spraak over een WiFi-netwerk. Als men, bijvoorbeeld vanuit oogpunt van beheer, slechts één draadloos systeem wenst, kan gekozen worden voor handhelds die op basis van het WiFi-protocol werken.

Bij DECT is het aantal gelijktijdige gesprekskanalen per basisstation vaak vier, acht of twaalf. Het aantal gesprekskanalen bij VoWLAN hangt af van de beschikbare bandbreedte, de throughput van een accesspoint. Ook niet onbelangrijk is het aantal medegebruikers zoals laptops, tablets en smartphones. Met name het aantal medegebruikers op het netwerk zijn in een publieke omgeving niet altijd van te voren in te schatten. Het managen van het netwerk, onder andere de toewijzing van de bandbreedte, is dan ook een belangrijke taak voor de IT-afdeling.

QoS (Quality of Service) is een belangrijk item bij VoIP en dus ook bij VoWLAN. In VoWLAN komt daar ook nog het roaming aspect bij. Kort gezegd behelst roaming het behouden van een gesprek terwijl ondertussen steeds met het gunstigste access point verbinding wordt gemaakt.